Menu
 • Bel ons:030 - 202 70 70
 • Spoed:24/7

Veterinaire gedragsgeneeskunde

Welkom bij de specialistische poli voor gedragsgeneeskunde van Valerie Jonckheer-Sheehy. Valerie is dierenarts en de enige EBVS® Europees Specialist Gedragsgeneeskunde in Nederland.

Gedragsproblemen bij huisdieren en werkhonden

Heeft u een hond of kat met een gedragsprobleem? Dat is heel vervelend, maar gelukkig goed te verhelpen. Bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein bent u aan het juiste adres voor een bezoek aan onze dierenarts-specialist gedrag (dierenpsychiater) Valerie Jonckheer-Sheehy.

Voorbeelden van typische gedragsproblemen:

 • Agressie naar mensen of dieren
 • Pathologische angst zoals verlatingsangst, onweer/vuurwerkangst, angst in bepaalde situaties
 • Dwangmatig gedrag
 • Depressie-achtige verschijnselen
 • Binnenshuis urineren, defeceren of sproeien (katten)
 • Hyperactiviteit bij honden
 • Dementie gerelateerde problemen
 • Hyperesthesie en zelfmutilatie bij katten

In sommige gevallen is het wenselijk werkhonden zoals politie- of militaire hond(en) in zijn of haar eigen omgeving te zien. Geef bij het maken van een afspraak s.v.p. duidelijk aan of het over een politie- of militaire hond(en) gaat.

Gedragsconsulten voor honden of katten

Intake gedragsconsulten

Vanwege de complexe aard van gedragsproblemen en de vereiste betrokkenheid en inzet van de eigenaar bij de therapie kosten gedragsconsulten veel tijd. In de regel neemt een gedragsconsult voor honden 2 tot 2,5 uur in beslag en voor katten 1,5 tot 2 uur.

Tijdens het eerste consult (intake), zullen we:

 • Een gedetailleerde anamnese afnemen over het gedrag en de medische geschiedenis van uw huisdier om het probleem diep te kunnen doorgronden
 • Zo nodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventueel andere noodzakelijke aanvullende diagnostiek bespreken
 • Een of meerdere gedragsdiagnoses stellen
 • Een op maat gemaakt behandelplan voor u opstellen waarin u richtlijnen ontvangt over o.a. de eventueel noodzakelijke medicatie die nodig is om de angst of reactiviteit bij uw huisdier te verminderen, hulpmiddelen en technieken om het gedrag van uw dier te kunnen beïnvloeden en aanbevelingen om omgevingsfactoren aan te passen.

Agressieve honden

Sommige honden komen op consult omdat zij agressief zijn naar mensen of andere dieren. Deze honden zijn ook van harte welkom bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Alhoewel het soms lijkt dat een hond niet bang is, komt agressie bijna altijd voort uit angst. Tijdens het consult wordt er gekeken wat de oorzaak van het gedrag is door de hond te observeren en een volledige anamnese af te nemen. Uw hond wordt niet blootgesteld aan kunsthonden, poppen, nephanden of paraplu’s tijdens het consult. Deze gedragstesten leveren te veel stress en te weinig nuttige informatie op bij een angstige of agressieve hond en worden nooit gebruikt of aangeraden door Dr. Jonckheer-Sheehy.

Controle gedragsconsult

Een vervolgbehandeling is vaak noodzakelijk om de ingezette therapie te evalueren en zo nodig aan te passen. Denk daarbij in de regel aan twee tot vier controleconsulten van 30 tot 90 minuten per consult.

Telefonische consulten

Deze consulten worden uitsluitend aangeboden aan cliënten die al een dier in behandeling bij de gedragspoli hebben. Deze consulten zijn geschikt voor cliënten die de vooruitgang van hun huisdier willen bespreken en sneller resultaten willen zien. Deze consulten zijn efficiënt en leveren sneller vooruitgang aan de patiënt. Tijdens een telefonisch consult kan gegevens van een ingevulde logboek of opgestuurde filmpje’s of foto’s besproken worden.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken verzoeken we u vriendelijk om eerst een vragenlijst in te vullen Hond Eerste Consult of Kat Eerste Consult (deze vragenlijsten staan ook onderaan de pagina). U kunt de ingevulde vragenlijst terug sturen naar gedragsgeneeskunde@edz-nieuwegein.nl. Als de vragenlijst door ons ontvangen is, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om een gedragsconsult in te plannen. Gedragsconsulten vinden plaats op dinsdag.

Voorbereiding op het gedragsconsult

Als u een afspraak heeft ingepland, dan ontvangt u een afspraakbevestiging per e-mail van Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. U wordt vriendelijk verzocht om de volgende documenten minimaal drie werkdagen van te voren op te sturen:

 1. Verwijsbrief van de dierenarts en/of verslag van de gedragstherapeut/trainer
 2. Patiëntendossier van de hond/kat (ook als deze niet door een dierenarts doorverwezen is en/of het dier verder “gezond” lijkt te zijn)
 3. Stamboom (indien een rashond/kat).

Neem alle hulpmiddelen (bijv. hoofdhalsters, tuigen, muilkorven voor honden en tuigen voor katten) én wat speelgoed/knuffels van uw hond of kat mee naar het consult. Indien uw hond of kat een speciaal dieetvoer krijgt, neem daar dan ook een portie van mee voor gebruik tijdens het consult.

U kunt een consult tot twee werkdagen vóór de afspraak kosteloos annuleren. Consulten die later worden afgezegd worden (volledig) in rekening gebracht. Consulten dienen telefonisch afgezegd of uitgesteld te worden. Consulten kunnen helaas niet via e-mail afgezegd of uitgesteld worden.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik eerst een vragenlijst invullen?

Vanwege de complexe aard van gedragsproblemen en de vereiste betrokkenheid en inzet van de eigenaar bij de therapie kosten gedragsconsulten veel tijd. Daarbij is het belangrijk dat Dr. Valerie Jonckheer-Sheehy tot in detail over de juiste informatie beschikt. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u daarom om – alvorens een afspraak voor een consult te maken – éérst de vragenlijst in te vullen. Dit scheelt veel tijd in het consult zelf, wat onnodige kosten voor u voorkomt.

Dierenarts-specialist gedrag! Wat is dat?

Dat is een vraag die we vaak horen!

Veterinaire gedragsspecialisten voeren het vak veterinaire gedragsgeneeskunde (ook eens veterinaire gedragskunde genoemd) uit. Veterinaire gedragsgeneeskunde is een tak van de interne geneeskunde.

Een dierenarts-specialist gedrag (veterinaire gedragsspecialist) is een dierenarts die niet alleen kijkt naar de fysieke gesteldheid van een dier, maar ook naar het mentale welzijn. Veterinaire gedragsspecialisten bieden een unieke mix van vaardigheden die huisdiereigenaren op diverse niveaus ondersteuning bieden. Ze zijn in staat de fysieke en emotionele gezondheid van de dieren te beoordelen. Dit leidt tot beter begrip van de factoren die gelden bij gedragsproblemen. Op basis van goede wetenschappelijke theorieën en de emotionele behoeftes van het dier kunnen veterinaire gedragsspecialisten behandelplannen voorschrijven. Eventueel kunnen ze, waar nodig, deze programma’s combineren met het gebruik van medicijnen om het behandelingsproces te helpen.

Veterinaire gedragsspecialisten begrijpen de eventuele bijwerkingen van eerder toegepaste of huidige medische behandelingen en de gevolgen daarvan op het gedrag. Ze evalueren en behandelen onderliggende fysieke ziektes die een probleem kunnen vormen voor het welzijn van het dier. Kort gezegd: veterinaire gedragsspecialisten spelen een cruciale rol in het voorkomen, opsporen, diagnosticeren en behandelen van gedragsstoornissen bij dieren.

Mevr. Jonckheer is de enige Veterinaire gedragsspecialist in Nederland. Zij is erkend als Europees Specialist Gedrag door de European Board of Veterinary Specialists.

Wat is pathologisch gedrag?

Dierenartsen die op dit gebied zijn gespecialiseerd, behandelen alleen dieren die pathologisch of ziek gedrag vertonen. Pathologisch gedrag betekent dat het gedrag, hoewel het normaal kan lijken, ziekelijk is en dat het dier waarschijnlijk lijdt. Het is een medisch probleem, een mentaal gezondheidsprobleem en het is vaak te wijten aan een onevenwichtigheid van de neurotransmitters in de hersenen. Deze problemen zijn niet het gevolg van onvoldoende training en zijn ook niet de schuld van de eigenaar. Alleen een dierenarts kan dit proces in zijn geheel behandelen. Sommige aspecten van het trainingsplan kunnen echter worden uitbesteed aan een gediplomeerde dierentrainer of dierengedragstherapeut.

Waarom heb ik een doorverwijzing nodig?

Patiënten moeten worden doorverwezen door een dierenarts, voornamelijk om een voor de hand liggende ziekte uit te sluiten. Dit verkleint de kans dat een dier met een opvoedingsprobleem ‘onnodig’ op consult komt. Een goede trainer of gedragstherapeut kan ook pathologisch gedrag herkennen en kan, in sommige gevallen, ook dieren doorverwijzen.

Wordt mijn consult vergoed?

Gedragsconsulten bij Dr. Jonckheer worden meestal wel vergoed aangezien het een consult is met een dierenarts-specialist. Controleer met uw verzekeraar of het consult vergoed is of niet.

Herhaalrecept gedragsmedicatie

Vragenlijsten

Voor nieuwe cliënten die een afspraak hebben gemaakt en huidige cliënten. Let op! Open de formulieren altijd in de meest recente Adobe Reader om deze in te kunnen vullen.

HOND EERSTE CONSULT
KAT EERSTE CONSULT
CONTROLECONSULT
BEELDMATERIAAL
LOGBOEK
LOGBOEK - SMARTPHONE OF TABLET
INFOBLAD STOPLICHTEN GEDRAG EN EMOTIES