Baarmoederontsteking

Bij de poes

Wat is het

Een baarmoederontsteking (endometritis) is een ontsteking van het slijmvlies van de baarmoeder. Als er veel pus wordt gevormd, kan de baarmoeder sterk vergroten en dan spreekt men van een pyometra. Het is een aandoening die vrij vaak voor komt bij poezen die niet gecastreerd zijn, zeker bij poezen die progesteron-achtige stoffen krijgen voor krolsheidpreventie (bijvoorbeeld de poezenpil). Een baarmoederontsteking kan een snel verloop hebben en dodelijk zijn.

Hoe ontstaat het

Een baarmoederontsteking ontstaat als bacteriën het baarmoederslijmvlies infecteren en een ontsteking veroorzaken. Er is echter een aantal factoren die de kans op een bacteriële infectie beïnvloeden. Een van die factoren is de conditie van het slijmvlies en de blootstelling aan het hormoon progesteron. De eierstokken zullen progesteron gaan produceren nadat er een eisprong is geweest. De meeste poezen die niet gedekt zijn, zullen tijdens de krolsheid geen eisprong krijgen en er zal dan ook geen progesteron geproduceerd worden. Als een poes gedekt is treedt er veelal wel een eisprong op en soms vindt een eisprong toch spontaan plaats en dan zullen de eierstokken gedurende enkele weken progesteron produceren. Progesteron (ook wel het zwangerschapshormoon genoemd) zorgt er o.a. voor dat het baarmoeder slijmvlies klaar wordt gemaakt om een eventuele dracht te faciliteren: baarmoederklieren worden geactiveerd, het slijmvlies wordt dikker, de lokale afweer wordt geremd, samentrekkingen van de baarmoeder worden geremd en de baarmoedermond gaat dicht. Herhaaldelijk blootstelling aan progesteron (dus meerdere loopsheden meemaken, of toediening van progesteron-achtige stoffen om krolsheid te voorkomen) kan er echter voor zorgen dat het slijmvlies van de baarmoeder blijvend verdikt raakt en er cystes ontstaan. Deze veranderingen verhogen de kans op een baarmoederontsteking.

Wat zijn de symptomen

De meeste poezen met een baarmoederontsteking zullen vaginale uitvloeiing hebben. Het aspect van de uitvloeiing kan erg wisselen per individu: van kleine hoeveelheden wit/ gele slijmerige druppels, tot grote hoeveelheden stinkend bruine uitvloeiing. Andere symptomen kunnen zijn: koorts, sloomheid, verminderde eetlust, juist veel drinken/plassen en/of een toegenomen buikomvang.

Een poes met vaginale uitvloeiing heeft waarschijnlijk een baarmoederontsteking en dient altijd te worden onderzocht. De symptomen kunnen variëren van subtiel (en dus gemist worden)  tot heel ernstig. De toestand kan binnen enkele uren verslechteren. De bacteriën in de baarmoeder en de toxinen die bij de ontsteking vrij komen, kunnen snel leiden tot buikvliesontsteking, bloedarmoede nierfalen, sepsis en uiteindelijk tot de dood.

Behandeling

De eerste keuze van behandeling is chirurgische verwijdering van de baarmoeder en eierstokken. Bij relatief jonge poezen die weinig symptomen vertonen, echografisch weinig afwijkingen in de baarmoeder vertonen EN waarvan de eigenaar een fokwens heeft, zou een medicamenteuze behandeling een optie zijn. Na een succesvolle medicamenteuze behandeling, is er echter wel kans op een recidief na volgende krolsheden. Na chirurgische behandeling (verwijdering van eierstokken en baarmoeder) kan de poes geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Terug naar Voortplanting