Voortplanting

& fertiliteitbegeleiding

Plan uw afspraak in

Fokkers kunnen vanaf nu online een afspraak maken voor fertiliteitbegeleiding. Klik op onderstaande button om direct uw afspraak in te plannen. 

Online afspraak maken

Voortplanting

Een specialist voortplanting (Dipl. ECAR) is een dierenarts die zich volledig heeft toegelegd op alles wat met voortplanting en de geslachtsorganen te maken heeft. Er zijn op dit moment twee Europees erkend specialisten Voortplanting Gezelschapsdieren werkzaam in Nederland, waarvan er één werkzaam is bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Een voortplantingsspecialist met subspecialiteit gezelschapsdieren is in feite een gynaecoloog, androloog, fertiliteitsarts, verloskundige en neonatoloog voor honden en katten.

Voorbeelden van aandoeningen waarvoor u naar ons kunt verwijzen:

 • Afwijkende vaginale uitvloeiing
 • Afwijkend cyclusverloop
 • Baarmoederontsteking
 • Afwijkende geslachtelijke ontwikkeling
 • Verminderde- of onvruchtbaarheid
 • Aangeboren anatomische afwijkingen
 • Dracht- of geboorteproblemen
 • Afbreken van ongewenste dracht
 • Zogende pups of kittens met problemen
 • Problemen aan de melkklieren
 • Spermaonderzoek
 • Vergrote prostaat
 • Uitvloeiing uit penis/voorhuid

Naast aandoeningen aan het geslachtsapparaat, kunt u bij ons terecht voor o.a. rasgebonden advies omtrent castratie/ ovariectomie, niet-chirurgische vormen van contraceptie/ chemische castratie en loopsheid/krolsheid preventie.

Fertiliteitbegeleiding

Fokkers kunnen bij de discipline Voortplanting terecht voor fertiliteitbegeleiding. Met “fokkers” wordt bedoeld: ieder die van plan is een nestje te fokken met zijn/haar hond.

 • Waarom fertiliteitbegeleiding?
 • Drachtcontrole

Waarom fertiliteitbegeleiding?

Om de kans te vergroten dat er een goede dekking plaatsvindt, is het belangrijk om de reu en teef aan elkaar te introduceren op het moment dat ze optimaal vruchtbaar is. Als de reu of de teef er niet klaar voor blijkt te zijn, kan dit onnodig stress en negatieve ervaringen opleveren, wat weer een negatief effect kan hebben op toekomstige dekkingen. Soms is de reisafstand naar de beoogde partner vrij groot en is het prettig om zeker te weten dat de reis en dekking gepland kan worden in de vruchtbare periode. De kans op dracht wordt groter als er optimale fertiliteitbegeleiding is gedaan.

Wij baseren ons advies over het optimale dekmoment op basis van meerdere parameters: aspect van de uitvloeiing, celonderzoek van het vulvaslijmvlies, vaginoscopisch onderzoek en de plasma progesteron concentratie. Iedere teef die bij ons wordt aangeboden voor fertiliteitbegeleiding wordt tevens onderzocht op eventuele anatomische afwijkingen die mogelijk een dekking of bevalling zouden kunnen belemmeren.

Een voorbeeld van een veel voorkomende anatomische afwijking is een vaginaal septum, een weefselstrengetje die de ingang naar de vagina belemmert en voor problemen kan zorgen tijdens de dekking en/of bevalling. Afhankelijk van de geschiedenis van de teef, kan er aanvullend onderzoek gedaan worden, zoals bijvoorbeeld een echografisch onderzoek van de eierstokken en baarmoeder of een bacteriologisch onderzoek van de vagina.

Het is belangrijk om in een vroeg stadium te starten met fertiliteitbegeleiding (intake idealiter tussen de 5 en 7 dagen na het starten van de loopsheid), zodat er een mooi beeld verkregen kan worden van het verloop van haar loopsheid. Vervolgens komt u om de dag of om de 2 dagen terug voor fertiliteitbegeleiding tot we een betrouwbaar dekadvies kunnen geven.

Drachtcontrole

Ongeveer 3,5-4 weken na de dekking wordt er een drachtcontrole uitgevoerd door voorzichtig de buik te bevoelen en vervolgens wordt een echo gemaakt. Als ze drachtig is, kan er een indruk verkregen worden van de nestgrootte, al is het exacte aantal pups in dit stadium van de dracht met echo niet vast te stellen.

We letten vooral op de ontwikkeling van de pups, of de hartslagfrequentie voldoende hoog is en of er aanwijzingen zijn voor een afwijkend drachtverloop.

Vragenlijst

Voor nieuwe cliënten die een afspraak hebben gemaakt en huidige cliënten. Let op! Open de formulieren altijd in de meest recente Adobe Reader om deze in te kunnen vullen.

Terug naar Verwijskliniek