DEZE INFORMATIE IS UITSLUITEND BEDOELD VOOR DIERENARTSEN
We kennen het allemaal, de eigenaar die aan de bel trekt op oudejaarsavond of als je geluk hebt al een paar dagen van tevoren. Deze patiënten met echte vuurwerkangst moeten we acuut behandelen! Maar bedenk wel dat geluidsreactiviteit vaak samen voorkomt met andere angststoornissen (co-morbiditeit) als verlatingsangst en gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Daarom dient elke hond waarbij geluidsgevoeligheid geconstateerd is, gecontroleerd te worden op de aanwezigheid van andere angststoornissen.
Dus elke patiënt, die nu op korte termijn behandeld wordt voor vuurwerkangst, kan het beste in januari weer op controle komen voor een volledige gedragsanalyse en behandeling. Zo nodig kan de patiënt dan ook worden doorverwezen naar een dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde (dierenpsychiater) voor de lange termijn behandeling. De lange termijn behandeling van vuurwerkangst bestaat uit cognitieve gedragstherapie, soms in combinatie met langdurig gebruik van medicatie, zoals de tricyclische antidepressiva, de selectieve serotonine heruptakeremmers en de monoamineoxidase remmers.
In eerste instantie is het bij de behandeling van gedragsstoornissen van belang om het blootstellen van het dier aan de prikkels die het ongewenste gedrag veroorzaken, te voorkomen. Als het mogelijk is, houd of breng de hond dan weg tijdens (voorspelbaar) vuurwerk. Als de prikkels niet vermeden kunnen worden dan is het van belang om de intensiteit van de prikkels te verlagen. Maak bijvoorbeeld gebruik van oordopjes of een geluiddempende koptelefoon zoals die van Mutt Muffs. Het dier kan in een geluiddempende ruimte gehouden worden (als hij er van tevoren aan gewend is). Ook bestaan er geluiddempende tegels om herrie te verminderen. Het gebruik van achtergrondgeluid (TV/radio) is soms ook een goedkope oplossing. Zorg wel dat het weer niet zo hard staat, dat het dier daardoor geprikkeld wordt. Men kan ook gebruik maken van “white noise” (ruis). Doggles is een speciale zonnebril voor honden en kan honden helpen die bang zijn voor de flitsen van het vuurwerk. Het is van belang dat de eigenaar het dier eerst laat wennen aan de attributen en dat straf hierbij absoluut wordt vermeden.
Gedragsmodificatie
Progressieve desensitisatie & counterconditioning (PDCC) met behulp van geluidstherapie kan toegepast worden. Deze is waarschijnlijk niet effectief indien het solitair ingezet wordt, maar bij milde (beginnende) symptomen van geluidssensitiviteit, kan geluidstherapie mogelijk behulpzaam zijn. Test hierbij de reactie van de hond op het te gebruiken geluid eerst in de kliniek, want als ze daar niet op reageren, heeft verdere toepassing geen nut.
Mijn advies is om dit te gebruiken als onderdeel van een volledig gedragsveranderingsprogramma. Tip: Deze geluiden zijn gratis beschikbaar op www.dogstrust.org.uk (Engelse website).
Progressieve desensitisatie (PD)
Progressieve desensitisatie (PD) of systematische desensitisatie (SD) is een vorm van habituatie of wennen (non-associatief leren). Het is een therapiemethode waarbij het dier stapsgewijs ongevoelig wordt gemaakt voor (de angstopwekkende) prikkels. De training houdt in dat het dier eerst wordt blootgesteld aan lage hoeveelheden van de stimulus, zodat de prikkel geen (angst)reactie uitlokt. Als het dier geen angstsignalen vertoont op dat niveau, kan je de intensiteit van de prikkel verhogen.
Counterconditionering (CC)
Counterconditionering of tegenconditionering is het tot stand brengen van een nieuwe associatie voor het dier met een prikkel (normaal gesproken de angstopwekkende stimulus). Er zijn twee vormen van counterconditionering:
- Klassiek of Respondent CC: Een nieuwe associatie aanleren op de prikkel die het ongewenste gedrag veroorzaakt (bijv. een voedsel beloning geven of spelen met het dier onmiddellijk na het horen van een harde knal).
- Instrumentale of Operante CC (Responssubstituten): Het aanleren van onverenigbaar gedrag met het ongewenste gedrag dat door de prikkel wordt veroorzaakt (bijv. gebruik van het commando zit-blijf als de hond wil vluchten).
Medicatie
Bij fobische of extreem angstige dieren moet medicatie ingezet worden. Lees hier het advies voor medicatie bij acute behandeling van vuurwerkangst. Zorg dat eigenaren goed ingelicht worden over de voor- en nadelen van het gebruik van deze middelen bij hun huisdieren. Ik raad aan om elke 3-6 maanden een bloed- en/of urinecontrole te doen, vooral bij oudere dieren. Medicatie is geen wondermiddel! Het helpt om de angst te remmen. De antidepressiva (tricyclische antidepressiva en de selectieve serotonine heruptake remmers) faciliteren het leren en reageren op een meer rationele manier. Het beste is om het te gebruiken in combinatie met gedragsmodificatie.
Langdurige behandeling samen met gedragsmodificatie: TCAs (Tricyclische antidepressiva) & SSRIs (selectieve serotonine heropnameremmers)
Deze mogen gebruikt worden als:
- Het niet mogelijk is om de prikkels te voorkomen gedurende een langere periode; of
- Andere angststoornissen aanwezig zijn; of
- De reactie van het dier extreem/fobisch is.
Deze medicatie moet dagelijks worden toegediend (ook als het dier niet dagelijks geprikkeld wordt) en moet minstens 8 weken gegeven worden voordat het klinische effect beoordeeld kan worden. Desondanks worden klinische effecten soms binnen een paar weken geconstateerd. Deze medicatie is niet geschikt voor incidenteel gebruik. Normaal gesproken zijn bijwerkingen van voorbijgaande aard, mild en binnen een week over. Verminderde eetlust en sedatie komen soms voor in het begin. Als aanhoudend of extreme bijwerkingen optreden, is het verstandig om de dosering te verlagen of de medicatie te veranderen. Deze medicijnen moeten afgebouwd worden. Je kunt een dier meestal niet zomaar van de ene op de andere medicatie zetten (een “washout period” is vaak nodig).
Er is geen lange termijn medicatie geregistreerd voor gebruik bij vuurwerkangst bij de hond of kat. Echter kan via de cascade Pexion® off-label worden ingezet als eerste keus middel in de lange termijn behandeling van vuurwerkangst bij de hond. De dosering en/of duur kan afwijken van de bijsluiter, zie voor meer informatie de richtlijn voor dierenartsen: ‘Medicatie voor de korte termijn behandeling van vuurwerkangst bij honden en katten’.
Tegenwoordig zijn zowel Clomicalm® (TCA) als Reconcile® (SSRI) geregistreerd voor verlatingsangst bij honden en kunnen daarom -na Pexion®- via de cascade voorgeschreven worden bij de chronische behandeling van vuurwerkangst. De dosering voor Clomicalm® (Clomipramine) is 2 keer per dag 2-4mg/kg en van Reconcile® (Fluoxetine) is 1 keer per dag 1-2 mg/kg. Bouw deze middelen altijd gradueel op.
De monoamine oxidaseremmer Selgian® is geregistreerd voor de behandeling van gedragsstoornissen van emotionele aard bij honden, zoals angst (anxiety), pathologische veranderingen van het humeur, depressie, asociaal gedrag en fobieën. De dosering is 1 keer per dag 0.5 mg/kg. SelgianÒ (selegiline hydrochloride).
Indien deze middelen onvoldoende effectief zijn, kan er via de cascade overwogen worden om andere middelen voor te schrijven zoals bijv. andere selectieve serotonine heropnameremmers (inclusief de humane vorm van fluoxetine) of serotonine noradrenaline heropname remmers (SNRIs). Het advies is om in dat geval te verwijzen naar een dierenarts specialist gedragsgeneeskunde.