Blogs gedragsgeneeskunde

Verhalen uit de poli

Specialist in opleiding Gedragsgeneeskunde Laura Reifler deelt maandelijks ervaringen en verhalen uit de poli gedragsgeneeskunde tijdens haar traject bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. 

Lees hier haar verhalen!

Binkie - angststoornis

In mijn eerste maand als SIO (specialist in opleiding) gedragsgeneeskunde heb ik al heel wat patiënten voorbij zien komen.
Vandaag was het de eer aan Binkie, een ontzettend lieve kater die helaas aan een angststoornis lijdt. Hierdoor sproeide Binkie veelvuldig in huis, wat tot een vervelende situatie leidde.
Gelukkig voor Binkie hebben zijn baasjes (en hijzelf) er alles aan gedaan om hem zo goed mogelijk met zijn angststoornis te helpen. Door de juiste maatregelen te nemen in zijn leefomgeving, de inzet van gedragsmodificatie technieken en met de hulp van feromonen en medicatie gaat Binkie al een stuk meer ontspannen door het leven. Vandaag had hij een controle afspraak en het gaat hartstikke goed met hem. Hij mocht gelukkig snel weer naar huis, waar er heel wat minder nare geurtjes zijn!

De meeste gedragsstoornissen bij katten zijn beter te behandelen dan er wordt gedacht. Mocht je een kat hebben (of kennen) die – netals Binkie-  ook wat hulp kan gebruiken, dan ben je van harte welkom op onze poli.

 

 

Vuurwerkangst

2022 is van start en namens het hele team Gedragsgeneeskunde wensen wij u en uw huisdier een gezond en gelukkig nieuwjaar toe!
De afgelopen maand stond bij ons in het teken van het behandelen van dieren met vuurwerkangst. De meeste dieren vinden harde knallen natuurlijk vervelend, maar sommige dieren kunnen van vuurwerk (geluid of licht) ontzettend bang en in paniek raken. Met tijdige training en een adequate behandeling kunnen wij deze dieren helpen.
Dus alvast de tip voor volgend jaar: begin daar op tijd mee!

Wil je hier meer over weten of heeft uw dier hulp nodig bij een (ander) gedragsprobleem? Ook dit jaar staan wij – na verwijzing door uw dierenarts- voor u klaar.

Kijk voor meer informatie op onze website.

gedragsstoornis

Als het gaat om honden en katten met gedragsproblemen zijn wij op de poli gedragsgeneeskunde heel wat gewend. Maar blijkbaar zijn wij niet de enige! Want wij zien steeds vaker patiënten die al een heel traject met gedragsmedicatie hebben afgelegd met de intentie om zo’n diertje zo goed mogelijk te helpen voordat de patiënten bij ons terecht komen. Heel fijn natuurlijk al die mensen die meedenken! Maar als het om een dier met een gedragsstoornis gaat, welke specifieke medicatie nodig kan hebben, dan moeten we daar voorzichtig mee omgaan. Alleen een dierenarts is hiervoor bevoegd. Een gedragsstoornis is echt iets anders dan een opvoedingsprobleem en is echt een ziekte.

Twijfel je over of jouw dier een gedragsstoornis heeft of heb je specialistische hulp nodig in de behandeling hiervan? Jouw dierenarts kan je hierin adviseren. Neem ook eens een kijkje op onze website.

Ben je dierenarts en twijfel je of je een patiënt naar ons moet sturen? Kijk dan hier 
Uiteraard mag je als dierenarts altijd patiënten met ons overleggen als twijfelt of de patiënt naar ons toe moet komen of niet.

Wij helpen je graag verder en zoals je ziet vinden de patiënten het helemaal niet zo verkeerd bij ons! 

 

 

gabapentine bij katten

Goed nieuws voor katteneigenaren die hun kat niet meer naar de dierenarts willen (of kunnen) brengen vanwege de stress voor de kat: uit recent onderzoek blijkt dat gabapentine katten met angst-agressie bij de dierenarts een stuk beter te hanteren maakt! Dat maakt het dierenartsenbezoek voor deze katten prettiger en voor dierenarts is het een stuk makkelijker om de kat goed en op een diervriendelijke manier na te kijken.

Wel zo fijn en belangrijk!  

Wij gebruiken dit middel zelf ook als het nodig en verantwoord is. Recentelijk was er een kat die bij onze collega in het dierenziekenhuis op bezoek moest. Zij vond het maar niets om de noodzakelijke onderzoeken te moeten ondergaan. Helaas was dat gezien de klachten echt nodig. Onder onze begeleiding is zij behandeld met gabapentine en dit maakte een wereld van verschil.

Heeft u een kat die door angst bij de dierenarts niet goed te onderzoeken of te behandelen is? Het is belangrijk dat katten regelmatig goed worden onderzocht om onnodig lijden te voorkomen, zeker naarmate zij ouder worden. Neem contact op met uw dierenarts om u te laten informeren over  welzijnsvriendelijke mogelijkheden.

Komt u er niet uit? Dan bent u altijd welkom op onze poli gedragsgeneeskunde.

Let op, gabapentine is een humaan middel en mag alleen onder bepaalde omstandigheden door een dierenarts worden voorgeschreven. Neem altijd contact op met een dierenarts voordat u dit middel toedient aan uw kat. 

Terug naar Veterinaire Gedragsgeneeskunde