Gedragsgeneeskunde

Welkom bij de poli gedragsgeneeskunde van het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Valerie Jonckheer-Sheehy is verantwoordelijk voor deze poli. Mevr. Jonckheer is dierenarts en de enige EBVS® Europees Specialist Gedragsgeneeskunde in Nederland. Daarnaast is zij hoofd van de discipline Gedrag en Welzijn van IVC Evidensia Nederland. In de poli gedragsgeneeskunde kunt u verschillende medewerkers tegen komen zoals de specialist, specialisten in opleiding, paravet gedragsgeneeskunde, specialisten in opleiding, dierenartsen en interns of stagiaires. Alle medewerkers van de poli gedragsgeneeskunde werken onder toezicht van mevr. Jonckheer.

Heeft u een hond of kat met een gedragsprobleem? Dat is heel vervelend, maar gelukkig goed te verhelpen. Bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein bent u aan het juiste adres voor een bezoek aan het Team van de poli gedragsgeneeskunde. Voor katten hebben we een speciale polikamer, zodat zij minder gestrest kunnen raken door de geur van honden. 

Actueel

Lees meer

Informatie vuurwerkangst

Adviezen voor dierenartsen en eigenaren over vuurwerkangst bij honden en katten. 

Lees meer

Onderzoek naar verlatingsangst

Heeft uw hond last van verlatingsangst? Grijp dan nu uw kans en doe mee aan het gratis wetenschappelijke onderzoek naar verlatingsangst bij honden. 

Lees meer

Gevlucht dier

Adviezen voor dierenartsen en eigenaren omtrent het omgaan met gevluchte dieren uit oorlogs- en rampgebieden. 

Gedragsproblemen

Lees meer

Gedragsproblemen bij de hond

Informatie over soorten gedragsproblemen, consult en verhalen uit de polikamer. 

Lees meer

Gedragsproblemen bij de kat

Informatie over soorten gedragsproblemen, consult en verhalen uit de polikamer. 

Lees meer

Gedragsproblemen bij het paard

Informatie over soorten gedragsproblemen en consulten. 

Preventie consulten

Heeft u al een hond of kat of bent u van plan een pup of kitten aan te schaffen? Er is niks leuker dan het hebben van een huisdier en/ of een nieuwe pup of kitten die lid wordt van uw gezin/huishouden en uw trouwe kameraad wordt.

Het kan helaas voorkomen dat een kat of hond, jong en oud, ook met een stamboom, in de problemen komt met ernstige gedrags- of overige gezondheidsproblemen. Bij Evidensia Dierenziekenhuis kunt u op verwijzing terecht voor verschillende soorten preventie consulten. Deze preventie consulten worden uitgevoerd door de paraveterinair gedragsgeneeskunde. 

U kunt in ons dierenziekenhuis terecht voor verschillende soorten preventieve consulten:

  1. Voorbereidingsconsult voor het aanschaffen en de komst van een pup/kitten.
  2. Preventie consult voor als de pup/kitten eenmaal in huis is
  3. Puberconsult ter preventie van gedrags- en/of opvoedingsproblemen tijdens de pubertijd
  4. Revalidatie

Alle delen kunnen separaat worden gevolgd, lees hieronder meer info over de consulten:

1. Voorbereidingsconsult

In dit consult krijgen toekomstige honden en katteneigenaren informatie over het selecteren en uitkiezen van een pup of kitten. Goede voorbereiding is erg belangrijk en daar helpen wij u graag bij.

Waar moet u nou eigenlijk allemaal op letten? Wat wilt u zeker weten voordat u besluit een pup of kitten uit dit nest en bij deze fokker te nemen? Er zijn vele vragen te stellen en wij helpen een toekomstig eigenaar graag op weg in de zoektocht naar een nieuwe pup of kitten. Wij geven uitleg over normaal gedrag en signalen van abnormaal gedrag, anders gezegd gunstige en ongunstige signalen.

2. Preventie consult pup/kitten

Hier gaan we in op verschillende levens- en ontwikkelingsfases die een hond of kat doormaakt, geven we informatie over gedrag evenals omgaan met honden/katten alsook het (her)kennen en begrijpen van wat normaal gedrag is. Door vroegtijdig om advies en hulp te vragen zou u verergering van problemen mogelijk kunnen voorkomen. Bovenal is het heel leuk en leerzaam om met uw nieuwe huisgenoot in een puppy/kittenconsult aan de slag te gaan en hem/ haar te laten wennen aan het dierenziekenhuis en aan de dierenarts en paraveterinair.

Meer weten? Klik hier voor het verhaal van Cooper.

   

3. Puberconsult

Aansluitend op onze puppyconsulten kunnen hondeneigenaren een puberconsult plannen bij de poli gedragsgeneeskunde. Ook eigenaren die niet een puppyconsult hebben gehad bij ons zijn van harte welkom met hun 'puber hond'. Wij hebben het puberconsult ontwikkeld ter preventie van gedrags- en/ of opvoedingsproblemen tijdens de puberteit van de jonge hond. Bekend is dat tijdens de puberteit van de hond het vaakst problemen worden gemeld door eigenaren en/ of honden uit huis worden geplaatst.

Jonge honden kunnen in deze levensfase wat minder gefocust zijn op mensen en daardoor zouden zij lastiger te trainen kunnen zijn en zij zouden meer onafhankelijk kunnen worden. Positieve sociale ervaringen en positieve ervaringen met de omgeving blijven belangrijk in deze levensfase alsook daarna. Positieve ervaringen kunnen bijdragen aan het welbevinden van de hond, zijn sociale vaardigheden en het adequaat kunnen reageren op prikkels.

In het puberconsult gaan we in op vragen vanuit de eigenaar en daarnaast wordt besproken wat deze levensfase kenmerkt.

4. Revalidatie

Het komt regelmatig voor dat actieve en gezonde jonge honden geopereerd moeten worden, denk aan castratie/sterilisatie of bijvoorbeeld een orthopedische (bot) aandoening. Na dergelijke ingrepen is het rustig houden van je huisdier van groot belang voor een goed herstel. De revalidatieperiode neemt doorgaans weken in beslag en vaak zal de hond strikte benchrust moeten houden zoals bijvoorbeeld na een orthopedische ingreep. 

Het preventie consult voor pas geopereerde honden gaat in op hoe op een welzijnsvriendelijke manier om te gaan met je hond tijdens de revalidatieperiode. Dit consult kan ruime tijd voorafgaand aan de operatie gevolgd worden zodat eigenaren zich goed kunnen voorbereiden op wat er komen gaat.

In het preventie consult geven wij adviezen t.a.v. het voorkomen van mogelijke gedragsproblemen tijdens de revalidatieperiode, denk aan stress, verveling, het moeten wennen aan het voor een langere tijd verblijven in een bench enzovoorts. Vooral bij actieve jonge honden kan een periode van rust houden een enorme uitdaging zijn. Wij erkennen dat en willen eigenaren hier graag bij ondersteunen, want een vlot herstel van uw hond is ook onze zorg.

English speaking clients

The specialist is a native English speaker and most staff members speak good English. Thus although you may communicate with us in English and we will do our best to speak English to you, please be aware that all written documentation including your report and all information sheets etc. - will be in Dutch. 

It is your responsibility to ensure that you have understood all information supplied on the website or otherwise given to you by our animal hospital, even if in Dutch.
Your animal must be a patient from a veterinarian who practices in the Netherlands. You must provide us with a referral letter and a patient file from a veterinarian who practices in the Netherlands.

Asieldieren

Asieldieren

Mevr. Jonckheer biedt aan asielen gedrags- en welzijnsprogramma's voor honden en katten aan. Vanwege gedragsproblemen nemen diereigenaren en asielen regelmatig de beslissing om een dier in te laten slapen. Verder worden herplaatste dieren vaak opnieuw herplaats. De oorzaak hiervan is in veel gevallen dat het primaire gedragsprobleem van het dier onvoldoende helder gediagnosticeerd en behandeld wordt. Ook kunnen dieren gedragsproblemen ontwikkelen in het asiel vanwege overmatige blootstelling aan stress. Valerie werkt samen met asielen om de fysieke en gedragsomgeving van hun dieren te verbeteren door het geven van individueel en op maat gemaakt advies. Op deze manier worden negatieve gedragseffecten door de opvang van het dier in het asiel voorkomen of de kans op ontwikkeling daarvan geminimaliseerd. Mevr. Jonckheer kan ook advies en begeleiding geven als jouw asiel gedragsproblemen bij individuele dieren wil aanpakken.

gedrag asieldieren

Overige diersoorten en dierenwelzijnsadviezen

Voor consulten gedragsgeneeskunde voor overige diersoorten (denk aan paarden, proefdieren, landbouwhuisdieren en dierentuindieren) of consulten voor dierenwelzijnsadvies voor een instelling, asiel, dierenziekenhuis of dierenartspraktijk neem alstublieft contact op met Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein via telefoonnummer 030 - 202 70 70 of mail naar gedragsgeneeskunde@edz-nieuwegein.nl

Overige diersoorten worden onderzocht/behandeld waar het dier zich gehuisvest vindt en niet op de locatie van Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein zelf.

Afspraak maken

U dient te allen tijde bij een dierenarts in Nederland ingeschreven te zijn en daar eerst een doorverwijzing te vragen voordat u een afspraak bij de poli  gedragsgeneeskunde kan maken. Een doorverwijzing van de dierenarts voor uw dier is voornamelijk nodig om een voor de hand liggende (lichamelijke) ziekte uit te sluiten. Dit verkleint de kans dat een dier met een overige medische of opvoedingsprobleem bij ons op consult komt. Patiënten zonder doorverwijzing van een dierenarts kunnen niet in behandeling genomen worden, ook als een gedragstherapeut/ trainer of patiënteigenaar geloven dat het dier gezond is. 

Om een afspraak te maken verzoeken we u vriendelijk om eerst een vragenlijst in te vullen Hond Eerste Consult of Kat Eerste Consult (deze vragenlijsten staan ook onderaan de pagina). 

De vragenlijst bevat vragen over de achtergrond van het dier (de herkomst van het dier, medische achtergrond, dagelijkse routine informatie over de samenstelling van de familie en andere dieren die bij de familie horen, een korte samenvatting van zijn/haar gedragsproblemen en overige achtergrond informatie). Het is niet de bedoeling om uitgebreid te vertellen over de gedragsgproblemen. Dit wordt in het consult uitgevraagd. U kunt de ingevulde vragenlijst terug sturen naar gedragsgeneeskunde@edz-nieuwegein.nl.

Als de vragenlijst door ons ontvangen is, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om een consult gedragsgeneeskunde in te plannen.

Consulten gedragsgeneeskunde vinden plaats op dinsdag en donderdag van 09:15-16.30 uur en vrijdag van 10:30-13:30 uur. Eerste consulten kunnen uitsluitend ingepland worden om 09:15 en 13.00 uur op de dinsdag en donderdag, en om 10:30 uur op de vrijdag.

Voorbereiding op het consult gedragsgeneeskunde

Als u een afspraak heeft ingepland, dan ontvangt u een afspraakbevestiging per e-mail van Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Honden en katten moeten nuchter komen voor het eerste consult. Dit is meestal niet nodig bij de controle consulten, indien wel dan wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

U wordt vriendelijk verzocht om de volgende documenten minimaal drie werkdagen van te voren op te sturen:

  1. Verwijsbrief van de dierenarts en eventueel het verslag van de gedragstherapeut/trainer.
  2. Patiëntendossier van de hond/kat (ook als deze niet door een dierenarts doorverwezen is en/of het dier verder “gezond” lijkt te zijn).
  3. Stamboom (indien een rashond/kat).

Neem alle hulpmiddelen (bijv. hoofdhalsters, tuigen, muilkorven voor honden en tuigen voor katten) én wat speelgoed/knuffels van uw hond of kat mee naar het consult. Indien uw hond of kat een speciaal dieetvoer krijgt, neem daar dan ook een portie van mee voor gebruik tijdens het consult.

Ter informatie: Direct voor het consult, tijdens het aanmelden bij de balie wordt u verzocht om een toestemmingsformulier te lezen en te ondertekenen voor het maken van filmpjes en foto’s. Beeldmateriaal is bedoeld voor het kunnen (her)analyseren van gedrag van het dier, of zodat wij de cliënten uitleg kunnen geven en/ of beeldmateriaal te gebruiken voor onderwijs doeleinden. Beeldmateriaal waar de cliënt er op staat wordt niet zonder nader overleg en expliciete toestemming gebruikt.

U kunt een consult tot twee werkdagen vóór de afspraak kosteloos annuleren. Consulten die later worden afgezegd worden (volledig) in rekening gebracht. Consulten dienen telefonisch afgezegd of uitgesteld te worden. Consulten kunnen helaas niet via e-mail afgezegd of uitgesteld worden.

Verzekering

Verzekering

Alle consulten en controleafspraken bij de poli gedragsgeneeskunde van het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein vinden plaats onder leiding van dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde mevr. Jonckheer-Sheehy.
Dit zijn medisch noodzakelijke specialistische consulten, echter worden deze dit niet in alle gevallen door de huisdierenverzekeraar vergoed. Ga daarom zelf altijd eerst bij uw huisdierverzekeraar na of het consult voor uw dier (deels) wordt vergoed of niet.

Huisdierverzekeraar Petplan vergoedt deze specialistische consulten wel, conform de voor u geldende polisvoorwaarden. Kijk daarom goed naar uw polisvoorwaarden of neem voor meer informatie rechtstreeks contact op met Petplan.

Disclaimer: Evidensia Dierenziekenhuis is geen partner van Petplan.

Vragenlijsten

Bel voor actuele tarieven voordat u de vragenlijst invult. 

Voor nieuwe cliënten die een afspraak hebben gemaakt en huidige cliënten. Let op! Open de formulieren altijd in de meest recente Adobe Reader om deze in te kunnen vullen.

De vragenlijst bevat vragen over de achtergrond van het dier (de herkomst van het dier, medische achtergrond, dagelijkse routine informatie over de samenstelling van de familie en andere dieren die bij de familie horen, een korte samenvatting van zijn/haar gedragsproblemen en overige achtergrond informatie). Het is niet de bedoeling om uitgebreid te vertellen over de gedragsgproblemen, dit wordt in het consult uitgevraagd.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik eerst een vragenlijst invullen?

Vanwege de complexe aard van gedragsproblemen en de vereiste betrokkenheid en inzet van de eigenaar bij de therapie kosten consulten gedragsgeneeskunde veel tijd. Daarbij is het belangrijk dat wij tot in detail over de juiste informatie beschikt. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u daarom om – alvorens een afspraak voor een consult te maken – éérst de vragenlijst in te vullen. Dit scheelt veel tijd in het consult zelf, wat onnodige kosten voor u voorkomt.

Zie ‘Vragenlijsten’ voor meer uitleg over de typen vragenlijsten.

Dierenarts-specialist gedrag! Wat is dat?

Dat is een vraag die we vaak horen!

Veterinaire gedragsspecialisten voeren het vak veterinaire gedragsgeneeskunde (ook eens veterinaire gedragskunde genoemd) uit. Veterinaire gedragsgeneeskunde is een tak van de interne geneeskunde.

Een dierenarts-specialist gedrag (veterinaire gedragsspecialist) is een dierenarts die niet alleen kijkt naar de fysieke gesteldheid van een dier, maar ook naar het mentale welzijn. Veterinaire gedragsspecialisten bieden een unieke mix van vaardigheden die huisdiereigenaren op diverse niveaus ondersteuning bieden. Ze zijn in staat de fysieke en emotionele gezondheid van de dieren te beoordelen. Dit leidt tot beter begrip van de factoren die gelden bij gedragsproblemen. Op basis van goede wetenschappelijke theorieën en de emotionele behoeftes van het dier kunnen veterinaire gedragsspecialisten behandelplannen voorschrijven. Eventueel kunnen ze, waar nodig, deze programma’s combineren met het gebruik van medicijnen om het behandelingsproces te helpen.

Veterinaire gedragsspecialisten begrijpen de eventuele bijwerkingen van eerder toegepaste of huidige medische behandelingen en de gevolgen daarvan op het gedrag. Ze evalueren en behandelen onderliggende fysieke ziektes die een probleem kunnen vormen voor het welzijn van het dier. Kort gezegd: veterinaire gedragsspecialisten spelen een cruciale rol in het voorkomen, opsporen, diagnosticeren en behandelen van gedragsstoornissen bij dieren.

Mevr. Jonckheer is de enige Veterinaire gedragsspecialist in Nederland. Zij is erkend als Europees Specialist Gedrag door de European Board of Veterinary Specialists.

Wat is pathologisch gedrag?

Dierenartsen die op dit gebied zijn gespecialiseerd, behandelen alleen dieren die pathologisch of ziek gedrag vertonen. Pathologisch gedrag betekent dat het gedrag, hoewel het normaal kan lijken, ziekelijk is en dat het dier waarschijnlijk lijdt. Het is een medisch probleem, een mentaal gezondheidsprobleem en het is vaak te wijten aan een onevenwichtigheid van de neurotransmitters in de hersenen. Deze problemen zijn niet het gevolg van onvoldoende training en zijn ook niet de schuld van de eigenaar. Alleen een dierenarts kan dit proces in zijn geheel behandelen. Sommige aspecten van het trainingsplan kunnen echter worden uitbesteed aan een gediplomeerde dierentrainer of dierengedragstherapeut.

Waarom heb ik een doorverwijzing nodig?

Patiënten moeten worden doorverwezen door een dierenarts, voornamelijk om een voor de hand liggende ziekte uit te sluiten. Dit verkleint de kans dat een dier met een opvoedingsprobleem ‘onnodig’ op consult komt. Een goede trainer of gedragstherapeut kan ook pathologisch gedrag herkennen en kan, in sommige gevallen, ook dieren doorverwijzen.

Wordt mijn consult vergoed?

Consulten gedragsgeneeskunde bij mevr. Jonckheer worden meestal wel vergoed aangezien het een consult is met een dierenarts-specialist. Controleer met uw verzekeraar of het consult vergoed is of niet.

Klantervaringen

Evy

Helaas werd onze Evy sinds de jaarwisseling van 2019-2020 enorm gestrest en begon ze (wij denken door de stress) overal te krabben en te bijten van de jeuk. Hierdoor ontstonden overal hotspots en kale plekken. Na een tijd had ze bijna geen haren meer op haar staart staan en begon ze ook nog heel weinig te eten waardoor ze veel af aan het vallen was. Ondertussen meerdere dierenarts bezoeken gehad en meerdere onderzoeken naar eventuele allergieën of andere oorzaken van de stress en jeuk.

Bij ieder geluidje wat ze hoorde brak ze naar buiten en heeft ze zelfs de aluminium deurklink kapot gebeten. Ondertussen sliep ze iedere avond bij ons boven of bleef er iemand bij haar beneden slapen zodat ze minder gestrest was. Uit eindelijk rond oktober 2020 had nog geen enkel dierenarts bezoek haar echt goed kunnen helpen en was ze nog steeds enorm gestrest. Toen hebben we besloten contact op te nemen met een gedragstherapeut. Deze gaf eigenlijk direct aan dat het voor haar waarschijnlijk een te gecompliceerde situatie was en verwees ons door naar de gedragsgeneeskunde van het Evidensia dierenziekenhuis in Nieuwegein.

Na een wachttijd konden we gelukkig hier terecht en is de behandeling gestart. Helaas in de eerste maanden van haar behandeling en proberen van medicatie was er nog maar weinig resultaat te merken. Ze brak nog steeds vaak uit en ze was nog steeds enorm gestrest. Ondertussen was ze ook 7 kg afgevallen. Na die aantal maanden steeds maar trainen en het proberen van medicatie werden we eigenlijk steeds meer hopeloos en dachten we dat het nooit meer goed zou komen met Evy. De oefeningen pakte ze heel goed op maar het gedrag veranderde niet.

Tot ze in begin dit jaar overstapte op andere medicatie en ze plots in een paar weken steeds positiever begon te veranderen. Ze brak niet meer uit, ze begon meer te eten, ze ging er steeds beter uit zien en ze werd steeds minder gestrest. Ze heeft zo nu en dan nog wel eens een momentje van stress, maar dit is vergeleken met voorheen echt heel minimaal. Ondertussen is ze ook weer 7 kg aangekomen en zit ze weer op een perfect gewicht.

Wij waren ten einde raad en hadden bijna de hoop opgegeven maar ik ben echt heel blij dat wij en het team van gedragsgeneeskunde toch hebben doorgezet en we onze oude Evy nu weer terug hebben.

Hierbij ook ontzettend onze dank naar het team van gedragsgeneeskunde van het EDZ.

Met vriendelijke groet,

Maikel 

Hulp bij agressie

Mijn hond kwam als puppy bij ons wonen. Het was een leuke pup. Naarmate hij ouder werd, werd zijn gedrag moeilijker. Hij begon soms ineens te happen of te grommen. Ik ging met hem naar verschillende hondentrainingen. Uiteindelijk ging het niet goed en kreeg ik zelfs te horen:  “ laat hem maar inslapen ”. Daar schrok ik van. Ik ben aan mijn hond gehecht en voelde hier niet voor. Als werkhond, want ik werk met hem, doet hij zijn werk goed. Regelmatig voelde ik mij nerveus omdat hij ook onvoorspelbaar kon reageren.

Via het internet kwam ik op Valerie Jonckheer in het Evidensia ziekenhuis te Nieuwengein terecht. Haar idee om honden met gedragsproblemen toch een kans te geven sprak mij aan. In augustus 2021 ben ik met de behandeling van mijn hond bij Valerie en Floor begonnen. We zijn daar nu ongeveer een jaar. Mijn hond wordt bijna drie jaar. Het is een intensief traject. Je praat met specialisten over je hond. Je oefent samen en dit geeft je opnieuw zelfvertrouwen. Thuis doe je de oefeningen van het behandelplan. De hond krijgt medicatie. Er zijn belafspraken. Hierdoor voel je je gesteund. Het is een lang traject. ”Het gaat met vallen en opstaan”. Je houdt een logboek bij. Er is uiteraard een prijskaartje aan verbonden.

Als je dan rustig met je hond een fijne wandeling kan maken en van je hond kan genieten, dan weet je: “ Dit is een goede keus geweest “

* De klant van deze klantervaring wil graag anoniem blijven. Dit respecteren wij uiteraard en daarom ziet u in deze ervaring geen namen. 

 

Herhaalrecept gedragsmedicatie
Gedrag & welzijn: informatie voor dierenartsen

Team Veterinaire Gedragsgeneeskunde

Read more about Kim van Beek
Kim van Beek - Paraveterinair Gedragsgeneeskunde

Kim van Beek

Paraveterinair Gedragsgeneeskunde
Lees info
Read more about Valerie Jonckheer
Valerie Jonckheer - Dipl. Gedragsgeneeskunde

Valerie Jonckheer

Dierenarts Specialist Dipl. Gedragsgeneeskunde
Lees info
Read more about Laura Reifler
Laura Reifler - Dierenarts Specialist in opleiding Veterinaire Gedragsgeneeskunde

Laura Reifler

Dierenarts Specialist in opleiding Veterinaire Gedragsgeneeskunde
Lees info
Lees meer

Blogs

Wat kom je als specialist in opleiding tegen op de poli gedragsgeneeskunde? Laura Reifler deelt haar ervaringen en verhalen.

Video

Mevr. Jonckheer heeft een video gemaakt waarin zij uitgebreid vertelt over veterinaire gedragsgeneeskunde. Klik hieronder voor deze leuke en informatieve video (is in het Engels)! 

Media

Dier en Zorg Gids

Door ons geschreven artikelen voor diereneigenaren over het gedrag en welzijn van honden en katten. De Dier en zorg gids is een initiatief van IVC Evidensia Nederland om diereigenaren met hun huisdieren te helpen en daardoor dierenwelzijn te verbeteren.

 

Interviews en artikelen

Terug naar Verwijskliniek