Orthopedie en Neurochirurgie

Het bewegingsapparaat

Orthopedie en Neurochirurgie

 • orthopedie Orthopedie
 • orthopedie-pijn Klachten
 • Hernia
 • orthopedie-behandeling3 Behandeling

orthopedie Orthopedie

Orthopedie is het vakgebied dat gericht is op aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit alle botten (skelet), spieren, banden, pezen en gewrichten. Neurochirurgie behelst in ons Dierenziekenhuis behandelingen van de wervelkolom. Meestal gaat het dan om hernia’s van een tussenwervelschijf, ook een discushernia genoemd. Ook deze aandoeningen worden door onze orthopeden behandeld. In specifieke gevallen kan hierbij met een dierfysiotherapeut worden samengewerkt.

orthopedie-pijn Klachten

Met welke klachten komt u met uw hond en kat bij de orthopeed?

Wanneer uw hond of kat pijn heeft aan spieren, pezen, zenuwen of botten gaat u eerst naar uw algemene dierenarts of soms dierfysiotherapeut. Als deze de diagnose niet gesteld krijgt of de klachten niet voldoende kan behandelen kan u doorgestuurd worden naar onze orthopeden.

De orthopeed kan uw dier helpen bij:

 • Klachten aan gewrichten; bijvoorbeeld pijn aan een knie als gevolg van een kapotte voorste kruisband of verplaatsing van de knieschijf (patella luxatie), of door elleboogdysplasie, of osteoartrose
 • Klachten na trauma met een botbreuk (fractuur) tot gevolg
 • Klachten van een pees (bijvoorbeeld een overbelaste bicepspees of extensor pezen van de pols
 • Klachten van de hals en rug; bijvoorbeeld als gevolg van een hernia van een tussenwervelschijf

Hernia

U kunt bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein terecht voor het behandelen van nek- en lage rug. In specifieke gevallen kan hierbij met een dierfysiotherapeut worden samengewerkt.

orthopedie-behandeling3 Behandeling

Welke behandelingen voeren onze orthopeden uit?

Eerst zal meestal door een bezoek aan de poli vastgesteld moeten worden wat er exact aan de hand is. Het kan zijn dat hierbij medische beeldvorming zoals röntgenfoto’s, echo, CT scan of zelfs MRI scan (via Dierenziekenhuis in Waalwijk) nodig is. Na het stellen van de diagnose zal met u de behandelopties en bijbehorende prognose en kosten besproken worden. Een behandeling kan bestaan uit een zogenaamd conservatief traject (bijvoorbeeld combinatie van rust, pijnstilling, andere medicatie, dierfysiotherapie, of soms een spalkverband). Maar in andere gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn. Voor de meeste ingrepen hanteren we geen wachtlijst zodat uw dier spoedig aan de revalidatie kan beginnen.

Verschillende operaties worden door onze orthopeden uitgevoerd, bijvoorbeeld:

 • Operaties in verband met een voorste kruisbandruptuur (TPLO, TTA)
 • Operaties in verband met patella luxatie (block sulcoplasiek, CTT en laterale imbricatie)
 • Operaties in verband met een kapotte meniscus
 • Operaties in verband met elleboogdysplasie
 • Operaties in verband met heupdysplasie (DPO, femurkophalsresectie)
 • Operaties in verband met ernstig aangedane gewrichten (artrodese)
 • Operaties in verband met een hernia van een tussenwervelschijf (ventral slot, hemilaminectomie, dorsale laminectomie)
 • Operaties in verband met een fractuur (verschillende typen platen, pinnen, cerclage)
 • Operaties in verband met een overbelaste bicepspees (injectie, doornemen)

Afhankelijk van het trauma en opeenvolgende operatie kan het nodig zijn na de operatie in onze zeer goed uitgeruste opname te blijven. Hier worden de dieren 24 uur per dag verzorgd door ons hoogopgeleide team. Maar vaak mag gelukkig uw dier dezelfde dag naar huis en kunt u met de door ons meegegeven duidelijke instructies zelf de zorg thuis aan uw dier geven. De controles kunnen soms in overleg bij uw eigen dierenarts plaatsvinden maar meestal heeft het de voorkeur hiervoor nog enkele malen in het Dierenziekenhuis te komen. Eigenlijk net zoals u het bij een humaan ziekenhuis zal aantreffen. De revalidatie kan vaak nog begeleid worden door een dierfysiotherapeut. Dat kan in ons Dierenziekenhuis of als u wilt dichter bij u thuis.

Hernia operatie

Teckel Bastiaan was door een hernia acuut verlamd met de achterpoten. We hebben via een CT scan vast weten te stellen dat Bastiaan een forse rug hernia had. Hij is meteen geopereerd en kon de dag erna weer naar huis. Hier ziet u hem tijdens de eerste controle 2 weken na de hernia operatie. Niet alle honden herstellen zo snel maar gelukkig loopt bijna 90-95% binnen 6 weken na de operatie. We behandelen zeer frequent hondjes aan een rug hernia en zijn hierin gespecialiseerd. Orthopedisch specialist Kranenburg heeft hier zelfs een proefschrift over geschreven. Dus heeft uw hond mogelijk een hernia laat u verwijzen naar het EDZ Nieuwegein en we helpen u en uw hond graag! 

Terug naar Verwijskliniek