Dierfysiotherapie

Bewegingstherapie voor uw dier

Dierfysiotherapie

Een dierenfysiotherapeut is een specialist in het bewegingsapparaat van dieren en streeft ernaar om uw dier weer prettig en pijnvrij te laten bewegen.

Dierfysiotherapie

Als mensen klachten hebben aan het bewegingsapparaat is het heel normaal dat je dan naar de fysiotherapeut gaat. Dieren kunnen dezelfde bewegingsklachten hebben. Een dierenfysiotherapeut kan daarbij helpen. Dieren zijn afhankelijk van hun bewegingsvrijheid, dus hebben zij pijn in de rug of andere gewrichten, uitvalsverschijnselen, spier- of peesprobleem of is er stijfheid of een kreupelheid te zien, worden zij beperkt in de dagelijkse dingen zoals de wandelingen of trainingen. Niet alle dieren zullen een pijn reactie laten zien. Vaak zie je dan wel een gedragsverandering. Lijkt je dier minder energie te hebben, een mindere looplust of is hij/zij minder vrolijk dan kan dat ook duiden op een klacht aan het bewegingsapparaat. ​

De behandeling van een dierenfysiotherapeut lijkt best veel op de behandeling van een humane fysiotherapeut. Er wordt een intake en onderzoek gedaan en aan de hand daarvan wordt samen met de eigenaar een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan bestaat uit een behandeling die de dierenfysiotherapeut uitvoert, maar ook uit adviezen en oefeningen waar je als eigenaar zelf mee aan de slag kan.​

De titel dierenfysiotherapeut is wettelijk beschermd: alleen die fysiotherapeuten die zich tevens in dierfysiotherapie gespecialiseerd hebben mogen deze titel voeren.

Indicaties

Honden zijn veel in beweging. Wandelingen, spelen met andere honden, mee met de fiets of hondensport. Het is voor honden dus belangrijk om pijnvrij te kunnen bewegen, blessures zorgen voor een beperking. Hieronder een aantal indicaties waar een dierenfysiotherapeut bij kan helpen:

 • (Start)kreupelheid
 • Pijnreactie bij aanraking
 • Lokale temperatuurverschillen of zwelling
 • Problemen met ontlasting (bijv. incontinentie, moeite met zitten/poot optillen)
 • Opgebolde rug
 • Krachtverlies (bijv. verlamming of gedeeltelijke verlamming)
 • Stijfheid (bijv. verkorte paslengte)
 • Moeite met opstaan, in/uit de auto gaan of traplopen
 • Ongecoördineerde gang (bijv. struikelen, slepen met een been of ataxie)
 • Aandoeningen (bijv. hernia, artrose, HD, OCD of ED)
 • Prestatieverlies
 • Gedragsveranderingen

Bij revalidatie na een trauma of operatie kan een dierenfysiotherapeut ook een ondersteuning zijn. In zowel het behandelen van het trauma, het onderhouden van de rest van het lichaam en adviseren over de opbouw en belasting/belastbaarheid van de training. ​

Ook kan je terecht voor een preventieve check of behandeling van jouw hond. Kleine onopvallende blessures kunnen er onopgemerkt zitten en uiteindelijk uitgroeien tot een groter probleem. Bij een preventief onderzoek kan je deze grote problemen voor zijn.

Behandelvormen

Tijdens de behandeling worden er verschillende behandelvormen toegepast, het behandelplan wordt tijdens de intake opgesteld. Dit is een plan speciaal voor jouw dier.

Adviezen en uitleg

Een belangrijk onderdeel van de behandeling, duidelijkheid creëren over de klacht van je dier. De aandoening, het beloop ervan en het herstelproces worden besproken. Daarnaast worden er ook adviezen gegeven over de belasting/belastbaarheid, trainingsmogelijkheden en voeding. Bij honden o.a. het uitlaatregime en de thuissituatie.

Oefentherapie

Bij oefentherapie worden er oefeningen gedaan met als doel verbetering van de spierkracht, coördinatie, stabiliteit/balans, mobiliteit en het uithoudingsvermogen. Er worden ook huiswerkoefeningen meegegeven zodat je thuis verder aan het herstel kan werken en verdere klachten kan voorkomen. 

Hydrotherapie

Bij hydrotherapie wordt er in het water getraind met uw hond. Het water stimuleert de bloedsomloop, vergroot de gewrichtsbeweging en verlicht eventuele pijnlijke gewrichten.

De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat gewrichten veel minder worden belast dan bij lopen op land. Door gebruik te maken van de weerstand die het water biedt, kunnen spieren, gewrichten en de conditie op een verantwoorde en effectieve manier getraind worden.

Voor hydrotherapie wordt er gebruik gemaakt van een aquatrainer, dit is een roestvrijstalen bak gevuld met warm water. Door gebruik te maken van de aquatrainer kan de hond gecontroleerd bewegen. De hoogte van het water, de snelheid van de loopband en de temperatuur van het water zijn variabel en onafhankelijk van elkaar in te stellen. Deze variabelen zijn samen met de tijdsduur van de training meetbaar zodat voor elke hond een ideaal trainingsprogramma samengesteld kan worden.

 

De aquatrainer heeft grote voordelen voor honden met blessures, na een operatie aan het bewegingsapparaat, bij verlammingen en voor senior honden. Honden die klachten hebben of kreupel zijn geweest zullen in de aquatrainer snel leren beter te bewegen.

Voor sport- en werkhonden biedt de aquatrainer de mogelijkheid blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Voor senioren honden is het vooral zinvol om de mobiliteit te ondersteunen.

Hydrotherapie kan zinvol zijn bij de volgende aandoeningen:

 • Slijtageklachten (artrose)
 • Rugklachten zoals spondylose, lumbosacrale instabiliteit, hernia
 • Spier-, pees- en gewrichtsblessures
 • Na operatie (oa. LPA, LPC, TPLO, kop/hals resectie en fracturen)
 • Aangeboren/erfelijke afwijkingen (HD, ED, patella luxaties)
 • Verlammingsverschijnselen
 • Kreupelheden zonder oorzaak
 • Overgewicht
 • Verminderde conditie of sportprestaties

Dierfysiotherapeut

Read more about Els Albada
Els Albada -

Els Albada

Dierenfysiotherapeute
Lees info
Read more about Sabine Ros
Sabine Ros -

Sabine Ros

Dierenfysiotherapeute
Lees info