PDA

Persisterende Ductus Arteriosus

Een van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij honden is een zogenaamde Persisterende Ductus Arteriosus (PDA). De ductus arteriosus is een bloedvat dat hoort te sluiten enkele uren na de geboorte. Als dit vat niet sluit ontstaat een ernstige extra (volume) belasting voor het hart, waardoor +/- 80 % van de puppy’s binnen het 1e levensjaar al vocht in de longen zal krijgen (hartfalen/longoedeem).

Gelukkig zijn er meerdere manieren om de PDA alsnog te sluiten. De minst invasieve techniek is sluiting door het plaatsen van een implantaat binnen het vat via hartkatheterisatie. Hier de beelden van de sluiting van het vat m.b.v. een Amplatz Canine Duct Occluder bij lieve Friese Stabij Pip via een klein wondje in de lies. Ze was vrijwel direct weer de oude en kon dezelfde dag al naar huis. Nu kan ze weer gewoon oud worden zonder zorgen!
 

Mocht het sluiten van de PDA niet via hartkatheterisatie mogelijk zijn, bijvoorbeeld door het te kleine formaat van de hond, kan deze bij ons ook chirurgisch gesloten worden. 

Foto's

Terug naar Cardiologie