• Bel ons (24/7)030 - 202 70 70

Ons beleid omtrent het Coronavirus is aangepast. Lees hier meer.

Gedragsproblemen bij de kat

Wist u  dat katten ook aan verlatingsangst en geluidsfobieën (extreem bang voor bepaalde geluiden) net zoals honden kunnen leiden?

Voorbeelden van typische gedragsproblemen

 • Agressie naar mensen, katten of overige dieren 
 • Pathologische angst zoals verlatingsangst, onweer/vuurwerkangst, angst in bepaalde situaties 
 • Dwangmatig gedrag 
 • Depressie-achtige verschijnselen 
 • Binnenshuis urineren, defeceren of sproeien  
 • Dementie gerelateerde problemen 
 • Hyperesthesie en zelfmutilatie  

Consult

Eerste consult

Vanwege de complexe aard van gedragsproblemen en de vereiste betrokkenheid en inzet van de eigenaar bij de therapie kosten consulten gedragsgeneeskunde veel tijd. In de regel neemt het eerste consult voor katten 110 tot 140 minuten in beslag. Voor katten hebben wij een aparte polikamer, omdat zij de geur van honden als stressvol kunnen ervaren.

Tijdens het eerste consult zullen we:

 • Een gedetailleerde anamnese afnemen over het gedrag en de medische geschiedenis van uw kat om het probleem diep te kunnen doorgronden.
 • Zo nodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventueel andere noodzakelijke aanvullende diagnostiek bespreken.
 • Een of meerdere diagnoses stellen.
 • Een op maat gemaakt behandelplan voor u opstellen waarin u richtlijnen ontvangt over o.a. de eventueel noodzakelijke medicatie die nodig is om de angst of reactiviteit bij uw kat te verminderen, hulpmiddelen en technieken om het gedrag van uw kat te kunnen beïnvloeden en aanbevelingen om omgevingsfactoren aan te passen.

Controle consult

Een vervolgbehandeling is vaak noodzakelijk om de ingezette therapie te evalueren en zo nodig aan te passen. Denk daarbij in de regel aan twee tot vier controleconsulten van 25 tot 80 minuten per consult.

Telefonisch consult

Deze consulten worden uitsluitend aangeboden aan cliënten die al een dier in behandeling bij de poli gedragsgeneeskunde hebben. Deze consulten zijn geschikt voor cliënten die de vooruitgang van hun huisdier willen bespreken en sneller resultaten willen zien. Deze consulten zijn efficiënt en leveren sneller vooruitgang aan de patiënt. Tijdens een telefonisch consult kan gegevens van een ingevulde logboek of opgestuurde filmpjes of foto’s besproken worden. U ontvangt na afloop van een telefonisch consult een actueel medicatieoverzicht. 

Communicatie

Voortgang en ontwikkeling wordt uitsluitend in telefonische consulten en/ of controle consulten met u besproken. NB: Er zal niet via email gecommuniceerd worden. Email is uitsluitend bedoeld om documenten te versturen w.o. logboeken en/ of beeldmateriaal.

Formulier eerste consult
Formulier controle consult

English speaking clients

The specialist is a native English speaker and most staff members speak good English. Thus although you may communicate with us in English and we will do our best to speak English to you, it’s important to remember that all written documentation including your report and all information sheet etc., will be in Dutch. 

Kijkje in de poli

Voor katten hebben wij een aparte polikamer, omdat zij de geur van honden als stressvol kunnen ervaren.

 • Angststoornis bij kat Kima

Angststoornis bij kat Kima

Onlangs is deze prachtige kat Kima bij ons langs geweest. Alhoewel Kima dol op mensen is, is zij - ondanks super veel inzet van haar top eigenaar - verdacht van een angststoornis. Kima had geen zin om uit het waterbakje te drinken, nee hoor, dat kan natuurlijk alleen uit de kraan als je een kat bent! Typisch! We wilden Kima’s baas leren hoe hij de aandachtsoefening kon doen – want hij wil er graag alles aan doen om Kima te helpen - maar Kima wist “zit” nog niet. Eerst dat snel aangeleerd en vervolgens aan de slag gegaan met de aandachtsoefening. De aandachtsoefening (en zit) is even makkelijk om aan te leren als bij een hond - mits de kat niet op dat moment gestrest is. Wij waren Kima’s pols aan het meten maar daar had Kima geen belangstelling voor. Met een beetje super, duper lekker voer konden wij het wel proberen! 

 

kat kima

Terug naar Veterinaire Gedragsgeneeskunde