• Bel ons (24/7)030 - 202 70 70

Ons beleid omtrent het Coronavirus is aangepast. Lees hier meer.

Gedragsproblemen bij de hond

Voorbeelden van typische gedragsproblemen

 • Agressie naar mensen, honden of overige dieren 
 • Pathologische angst zoals verlatingsangst, onweer/vuurwerkangst, angst in bepaalde situaties 
 • Dwangmatig gedrag / obsessieve compulsieve dwangstoornis (OCD) 
 • Depressie-achtige verschijnselen 
 • Hyperactiviteit bij honden 
 • Dementie gerelateerde problemen

 

Politie en militaire honden

In sommige gevallen is het wenselijk werkhonden zoals politie- of militaire hond(en) in zijn of haar eigen omgeving te zien. Geef bij het maken van een afspraak s.v.p. duidelijk aan of het over een politie- of militaire hond(en) gaat. 

Agressieve honden

Sommige honden komen op consult omdat zij agressief zijn naar mensen of andere dieren. Deze honden zijn ook van harte welkom bij Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein. Alhoewel het soms lijkt dat een hond niet bang is, komt agressie bijna altijd voort uit angst. Tijdens het consult wordt er gekeken wat de oorzaak van het gedrag is door de hond te observeren en een volledige anamnese af te nemen. Uw hond wordt niet blootgesteld aan kunsthonden, poppen, nephanden of paraplu’s tijdens het consult. Deze gedragstesten leveren te veel stress en te weinig nuttige informatie op bij een angstige of agressieve hond en worden nooit gebruikt of aangeraden door mevr. Jonckheer.

In beslag genomen honden

Valerie kan in beslag genomen honden voor het Openbaar Ministerie of gemeentes onderzoeken en advies geven. Assessments zijn altijd objectief en worden op een diervriendelijk, ethisch verantwoord manier uitgevoerd. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Consult

Eerste consult 

Vanwege de complexe aard van gedragsproblemen en de vereiste betrokkenheid en inzet van de eigenaar bij de therapie kosten consulten gedragsgeneeskunde veel tijd. In de regel neemt het eerste consult voor honden 110 tot 170 minuten in beslag.

Tijdens het eerste consult zullen we:

 • Een gedetailleerde anamnese afnemen over het gedrag en de medische geschiedenis van uw hond om het probleem diep te kunnen doorgronden.
 • Zo nodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren en eventueel andere noodzakelijke aanvullende diagnostiek bespreken.
 • Een of meerdere diagnoses stellen.
 • Een op maat gemaakt behandelplan voor u opstellen waarin u richtlijnen ontvangt over o.a. de eventueel noodzakelijke medicatie die nodig is om de angst of reactiviteit bij uw hond te verminderen, hulpmiddelen en technieken om het gedrag van uw hond te kunnen beïnvloeden en aanbevelingen om omgevingsfactoren aan te passen.

Controle consult 

Een vervolgbehandeling is vaak noodzakelijk om de ingezette therapie te evalueren en zo nodig aan te passen. Denk daarbij in de regel aan twee tot vier controleconsulten van 25 tot 110 minuten per consult.

Telefonisch consult

Deze consulten worden uitsluitend aangeboden aan cliënten die al een dier in behandeling bij de poli gedragsgeneeskunde hebben. Deze consulten zijn geschikt voor cliënten die de vooruitgang van hun huisdier willen bespreken en sneller resultaten willen zien. Deze consulten zijn efficiënt en leveren sneller vooruitgang aan de patiënt. Tijdens een telefonisch consult kan gegevens van een ingevulde logboek of opgestuurde filmpjes of foto’s besproken worden.U ontvangt na afloop van een telefonisch consult een actueel medicatieoverzicht. 

Communicatie

Voortgang en ontwikkeling wordt uitsluitend in telefonische consulten en/ of controle consulten met u besproken. NB: Er zal niet via email gecommuniceerd worden. Email is uitsluitend bedoeld om documenten te versturen w.o. logboeken en/ of beeldmateriaal.
 

Formulier eerste consult
Formulier controle consult

English speaking clients

The specialist is a native English speaker and most staff members speak good English. Thus although you may communicate with us in English and we will do our best to speak English to you, it’s important to remember that all written documentation including your report and all information sheet etc., will be in Dutch. 

Kijkje in de poli

 • Angststoornis bij hond Boyco
 • Cognitieve voeding bij honden
 • Mutt Muffs en Doggles bij Chicco
 • Ademhalingsoefening bij de hond

Angststoornis bij hond Boyco

Op de poli Gedragsgeneeskunde ontvingen wij Boyco voor een controle. Boyco wordt met succes behandeld voor een angststoornis.Namelijk angst voor harde knallen en andere harde geluiden (geluidsfobie).

Wist u dat dit een medische aandoening is? Een hond als pup hiervoor trainen heeft helaas weinig zin. Dit betreft namelijk een “neurodevelopmental disorder”. Boyco is al bezig met geluidstherapie wat erg goed gaat. Ook heeft hij tijdens de controle zijn eerste oorbeschermerstraining gehad, zodat hij al kan wennen aan de Mutt Muffs voor wanneer hij ze nodig zou hebben.

Boyco en zijn eigenaresse doen het super goed, wij zijn trots op hen!

Cognitieve voeding bij honden

Wij hebben een drukke eerste week gehad. We hebben honden en katten gehad met o.a. verschillende typen angst- en agressiestoornissen. Ook hebben we leuke controleconsulten gehad. Deze zijn zijn we vooral bezig om te leren over het toepassen van congnitieve voeding bij honden. Ook heeft zij haar eerste lessen gehad in muilkorftraining bij honden en de aandachtsoefening bij honden en katten. 

cognitieve voeding hond

cognitieve voeding hond

Mutt Muffs en Doggles bij Chicco

Gisteren is Chicco terug gekomen op controle. Chicco heeft zijn Mutt Muffs en Doggles aan. Waarom? Bang voor vuurwerk? Nee hoor, Chicco maakt zich ernstig zorgen om verkeer. Voor hem is het fijner als we de prikkels zo goed mogelijk verminderen voor hem tot dat wij hem kunnen leren dat zij onschuldig zijn.

mutt muffs en doggles

Ademhalingsoefening bij de hond

Ademhalingsoefening bij Lexie. Lexie heeft een angststoornis. Eerst heeft ze geleerd om naar haar baasje te kijken als zij er om vraagt (aandachtsoefening). Nu is zij aan het leren om diep in te ademen (terwijl zij nog naar haar baasje kijkt) als haar baasje er om vraagt. Eerst beginnen we met het vangen van het gedrag (inademen; kijk naar haar neusvleugels). Elke keer dat Lexie inademt, wordt ze beloond met stem en snoepjes. De eerste stapjes waren goed! Dit is een voorbeeld van cognitieve gedragstherapie en is gebaseerd op het protocol van Dr Karen Overall DACVB.

Terug naar Veterinaire Gedragsgeneeskunde